Kenga e Hikmetes me tekst

Ju sjellim Kengen e Hikmetes me tekst.
 • Ne tana ané po jehon burija, ngusht kish ra Hasan Fazlija.
 • Ngusht kish ra Hasan Fazlija, ju kan shtu oh do derte te kqija.
 • Oh ju kan shtu do derte te kqija, ne Sarajeve ai po rrin me shpija.
 • Ne Sarajevé oh Hasani i shkret, jetoj afër dridhet vjet.
 • Jetoj afër dridhet vjet, me familje e me vellazen te vet.
 • Ku jetun te part e Hasanit, ne Radish afër Deqanit.
 • Oh kur u rrit Hasani i ri, shiti toké e shiti shpi.

 • Shtiti toké e shiti shtepi, dul tu jetu si muhaxhire.
 • Dul i shkreti si muhaxhire, rrug me rrug ai tu lyp meshire.
 • Rrrug me rrug ai tu lyp meshire, ne Sarajeve ai ma blev një shpije.
 • Nis u ngrit e u pasunue, me një boshnjake u martue.
 • Me një boshnjake u martue, nji jeté lluksoze ai tu kalue.
 • Nis e u shtu oh familja ti e, djem e vajza plot sa dush ne shpie.
 • Vajz i kish le i pari femie, si surkadhe pa një te mete ja kan lan emrin Hikmete.
 • Kur e kreu tet vjeqaren, ju lut babes tje baj qaren.
 • More babé ti me ndimue, ne shkoll te mesme unë po du me shkue.Shkollé te mesme po du me shkue, nuk du prej shoqeve me u dallue.
 • Ne cillen shkolle te dush me hi, te ndimon baba moj bie.
 • Fjalën vajza po ja dredh e, medicinen babé e kam zgedh.
 • Medicinen babé e kam zgedh, nis Hasani e po buzqesh.
 • Nis Hasani e po buzqeshe, moj Hikmete moj sokoleshé.
 • Oj Hikmete oj sokoleshé e, do të bahesh moj doktoresh e.
 • Do te bahesh moj sanitete, te uron baba shum suksese,
 • ne shkoll te mesme e ne fakulltete.
 • Shkolla e mesme e fakullteti, ne qoft se i kryn i ki për veti.
 • Vetëm një qe bi mos e harro, kabe dijen e mos e lesho.
 • Mos te hin vetja për me u begenije, se jet pa shkoll e pa shtepije.
 • Jet pa shkoll e pa shtepije, oh jet pa prind e jet pa vllaznije.
 • Jet pa burr e jet pa femie, jet pa prag e jet pa voter,
 • jet pa shoqe e jet pa motër. Jet pa shoqe e jet pa motër,
 • jet pa te mirat qe shtrohen ne sofer.
 • jet me te kendu qyqja ne voter. Jet pa mend e nuk mundesh me i gjet,
 • jet pa shpirt edhe jet pa jetë, shka e mjellish oh e korr veté.
 • Edhe një gja bié po të kshilloj, hatariné ty nuk ta duroj.
 • As një qejf ty s'ta pengoj, oh veç marriné nuk ta duroj.
 • Me çdo kendé me qu dashni, nuk ban mir e s'ke dobi.
 • Kur te vjen puna deri aty, gjeje një, po burr zotni.
 • Mos te jet tjetër, por vetëm djali i ri, t´jet i pastër sikur ari.
 • Le të jet një bir shqiptari, tjetër kané baba nuk ta do,
 • oh ndryshe baben e damton.
 • Ruju te keqes mos te bahet ves, me gjithkan mos më lidh bes.
 • Se i pa besi te mashtron, ta humb jetën për gjithmon.
 • Për shok te jetës dhe për gjithmon, një shqiptar ta kisha dhané.
 • Qysh na thot kanuni i t´parit, ti e mer një zog shqiptarit.
 • E ti kur nuk më merr ksi lloj, jetën time se bën loj.
 • Pak mahi e pak pernime, oh ja ka than do fjal me vendé.
 • Babes vet qika po ja kthen, i kan ra do pika lot.
 • Oh more babé ti mu shka me thé? Hala jam, po thot e re.
 • Kur t´më vjen koha për burr, pa qejf ténd nuk martona kurr.
 • Nuk ta humbi ty fetyren, qysh t´me thujsh do ta kry detyren.
 • Ja ka dhan besën e zotit, oh ne toké i rané do pika te lotit.
 • Sa për mallshem po i thot Hasani, perhajr shkollën bijes ai ja bani.
 • I uroj shum dituri, u dané te knaqur babé dhe bié.
 • Deri në fund ai i ndimoj, çdo deshir bijés ja plotcoj.
 • Vajza shkollën oh kur e kreu, babés vet shpinen ja ktheu.
 • Shkeli besën oh qe e pat dhané, shkeli babén dhe shkeli nané.
 • Shkeli mundin se ne drit e qiti,shkeli veten se nuk diti.
 • Me Doktor zemren e ngjiti,45 vjeqar, ishte i vjetër dhe beqar.
 • Tjetër kombé dhe tjetër faré, katër her ishte i martum,
 • katrat i hiken e lané te vetmum, katër gra i ka lan sokakéve,
 • o i ka leshu për mendje te madhe. Tash i erdh radha Hikmetés,
 • për me zgjedhj shoqe te jetës.
 • Né Aleksandrin u dashurue, leku i zi e ka mashtrue.
 • E mashtroj ai leku i zi, oh e murr Aleksandri edhe e çoj ne shpi.
 • Oh qysh kané thané e qysh kané kallxue,
 • Nana e veté e ka msitnue, e msitnoj ja humbi jetën,
 • humbi burrin dhe Hikmeten.
 • Aleksandri dhe Hikmetja jané pajtue, Sarajeven për me leshue
 • për me pshtu me faqe te bardhe, paskan shku ne qytetin Zar,
 • Dallmaci atje ne bregdeti, oh shkoj Hikmetja dhe shkoj Aleksi.
 • Kan gjet pun dhe kan gjet shtepi oh tu jetu për mrekulli
 • Kur mur vesh Hasan Fazlija, për tradhtin qe ja bani bija
 • si ti ra qielli permbi, si ta leshoj toka perfundi
 • lotet e ti rrejdhshin si ujt e lumit, ju kan keput shpresat e jetës
 • oh qysh Hikmetja lujti bese?
 • Fort mërzit jish kané Symeri, oh nja dy fjal ja ka than ai i mjeri
 • Hajt bre bacé ti mos ki dert, se keté pun do ta nreqi veté.
 • Shkon Hasani tu mendue, tu ba plan e tu kujtue.
 • Ah me doktorin me luftu, a me te me u miqasu?
 • Me luftu s'po lejon pushteti, oh me u miqasu s'të lejon adeti!
 • Kur një dité e dhezi kerrin, trup e trup e kaloj sherin.
 • Sarajeven e krejt qytetin, e la Bosnen dhe msyni detin.
 • Pak pa shku more ne bregdeté, u taku me një shok te vet,
 • me Zeq Berishen esht takue, oh Hasan ku je tu shku?
 • Qe ne Zader po du me shku, atje bija me esht martu,
 • tash po shkoj me vizitu, me doktorin me u taku, athu mundet më me sheru
 • jam smu keq nga anemia, më ka smu dhrandi dhe më ka smu bija
 • tash po kesh Hasan Fazlija, oh jo prej qefit po nga merzija.
 • Hajd Hazan se me ty do të vi!
 • Oh nuk muj ty Zeq aty me te shti.
 • Besën Zeq ty pra po ta japé se ne shpi tané te kthej prapé,
 • po të baj be ne perendi oh ty po të mar veç me hek merzi.
 • Të dy shoket, more ne Zader kan hi.
 • Pasken shku ne një Hotel me pi.
 • Shpejt e shpejt Zeqa u qu, te Aleksi paska shku.
 • I ka marr burr edhe gru, te Hasani i paska qu,
 • kur po i sheh Hasan Fazlija, ka po i vjen dhandri edhe bija,
 • e kan rrok do dridhme te kqija.
 • Ja ka lshu dhandrin një sy, gjaku i ftyres ju ka nxi,
 • u mërzit edhe e shikjoj bin, zort e barkut ju perzin.
 • Ja dha doren me pretes, shka me ke ba moj e pa bes,
 • ti me banen ke hi ne haké, qysh e more keté burr plak?
 • Ti me qite ne flaké te barotit, ka me te vra moj besa e Zotit.
 • Pasha até gjakun e Kastriotit, pasha trimin Skenerbe,
 • i pa besi nuk ka mem pre, me ke pre ti se te kam pas bi,
 • te ligit shpinen sja kam kthy, fol moj Hikmete qysh po thu,
 • oh e hupe veten dhe me hupe mu.

Pjesa e Parë


Pjesa e dytë